Stilstaan bij het gebruik van buurt- en straatapps past prima bij de Najaarsweek tegen Eenzaamheid én van het Wederkerig Wonen.
Deze week is er van 26 september tot en met woensdag 2 oktober 2024.
Buurtapps zijn er veel en worden intensief gebruikt. Om straatfeesten door te geven, gereedschap uit te lenen, boodschappen voor een zieke buurtbewoner te doen, tafeltje-dek-je voor een hoogbejaarde te organiseren, enz. Daar is meestal geen welzijnsorganisatie of buurtverbinder bij nodig. Buurt- en straatapps bereiken digitaalvaardige buurtbewoners.
Niet-digitaalvaardige buurtbewoners zijn meer gebaat bij ondersteuning bij het opzetten van een persoonlijk netwerk. Denk ook aan mensen met een zorgvraag en aan eenzame buurtbewoners. Want een kenmerk van met name eenzame mensen is dat zij niet verbonden zijn met een eigen stevig familienetwerk, sociaal netwerk of buurtnetwerk. En door gebrek aan zo’n netwerk is er vaak ook niemand die hen ondersteunt bij het aanleren van digitale vaardigheden en het gebruik van digi-domotica en digi-zorg.
Een zorgnetwerk kan zijn een netwerkje van enkele betrokken zorgzame buren en een mantelzorger. Of het deelnemen aan een VoorzorgCirkel of een Buurtwoongroep. Een VoorzorgCirkel of een Buurtwoongroep voelen soms ook veiliger dan straat- en buurtapps doordat het meer gelijkgezinde “lotgenoten” bundelt. En bij lotgenoten is het iets gemakkelijker om je kwetsbaar op te stellen als het om zorgvragen gaat. Bij de VoorzorgCirkel ligt de nadruk op “uit voorzorg je netwerk op orde brengen”. Bij de Buurtwoongroep iets meer op “makkelijker comfortabel in je eigen woning en de vertrouwde buurt blijven wonen”.
Bij de opzet is soms wel bemoeienis van een buurtverbinder of welzijnsorganisatie gewenst.
Ondersteuning en draaiboekjes
Voor het opzetten van een Buurtwoongroep heeft Actiz in 2022 een mooi draaiboekje laten schrijven. In een eerdere blog hebben we daar aandacht aan besteed.
Voor het opzetten van VoorzorgCirkels heeft Nederland Zorgt voor Elkaar inmiddels enkele regionale ondersteuners aangetrokken. Draaiboekjes maken het voor buurtverbinders en welzijnswerkers enerzijds gemakkelijker om door te verwijzen naar meer gespecialiseerde ondersteuningsmogelijkheden. Anderzijds kan het natuurlijk ook heel effectief zijn niet door te verwijzen, maar directe huisbezoeken te organiseren (bijvoorbeeld vanuit een lokale “Coalitie Een tegen Eenzaamheid”) en mensen zelf te ondersteunen bij het opzetten of aansluiten bij een VoorzorgCirkel of Buurtwoongroep.
Digitalisering en eenzaamheid
Een nog wat ondergeschoven aandachtspunt bij Buurtapps, straatapps, VoorzorgCirkels en Buurtwoongroepen is Digi-domotica en Digi-zorg. Gebrek aan digivaardigheden maakt mensen extra eenzaam. Niet weten hoe je een moderne magnetron, smartTV, smartphone en tablet moet gebruiken sluit je buiten.
Digi-domoticateams
LaCoTA dringt al 10 jaar aan op het lokaal vormen van Digi-domoticateams. Zorgaanbieders en welzijnsorganisatie kijken al die tijd al naar elkaar wie hierin het voortouw moet nemen. Bibliotheken lijken lokaal de grootste voortrekkers. Maar effectieve samenwerking in lokale Digi-domoticateams komt nog amper van de grond.
Na de Najaarsweek tegen Eenzaamheid én van het Wederkerig Wonen komt er dit jaar op 25 november nog een mooi kans voor extra aandacht voor Digi-domotica. Op 25 november is er namelijk de Dag van Digitale Inclusie. Ik ben benieuwd of er ook die dag stappen voorwaarts gepresenteerd worden voor Community-care (Buurtwelzijn en –zorg) en Langer Comfortabel Wonen.
Meer lezen:
Actiz: "Inspiratie voor de start van een buurgemeenschap: menukaart voor een flexibele Buurtwoongroep"
LaCoTA: Najaarsweek van het Wederkerig Wonen 2024; “Ondersteun als ZorgSameBuur een buurtgenoot bij het opbouwen van een sterker netwerk”
Nederland Zorgt voor Elkaar: VoorzorgCirkels