Burgerinitiatief BLOEM wil onze dorpen energieneutraal maken. Regelmatig zullen er stukjes geschreven worden om ervaringen te delen door leden van het burgerinitiatief en andere inwoners die minder fossiele energie willen gebruiken. Deze keer: schoonmaken van zonnepanelen.
6W LED lamp ≈ 40W oude lamp v.w.b. licht opbrengst ≈ 400 lumen. 10 panelen = 10 lampen.
Overigens maakt een flinke sneeuwbui de panelen beter schoon dan een regenbui.
Voor u begint: houd altijd uw eigen veiligheid in de gaten! Is het te risicovol, vraag dan een professional.
nuttige tips:
1. Inspecteer circa 3 keer per jaar de zonnepanelen. Wees alert op vogelpoep. Eén grote klodder op één zonnepaneel kan al voor rendementsverlies van 2 tot 5% zorgen. Liefst zo snel mogelijk verwijderen (zie opmerkingen verderop over strings).
2. Gebruik bij voorkeur regenwater, in combinatie met een zachte borstel. Een autowasborstel is prima. Een autowasborstel is gemaakt om krassen op uw lak te voorkomen. Precies wat u voor uw zonnepanelen ook wil. In regenwater zit geen kalk, kalk blijft achter op uw paneel als het water opgedroogd is en kan zo een waas over uw panelen vormen. In onze buurt hebben we zacht water, dat maakt het risico op kalk vorming een stuk minder, maar toch. Zijn de panelen moeilijk bereikbaar dan is schoonmaken met leiding water wel degelijk een optie, dan het liefst vlak voor of tijdens een regenbui.
3. Reinig de zonnepanelen in ieder geval als de zonnestraling minimaal is. Hiermee voorkomt u dat het water snel op droogt en er resten op uw panelen achter blijven.
4. Is uw dak goed bereikbaar (bijv. plat dak) dan is reinigen met warm (regen)water en een speciaal reinigingsmiddel met een zachte spons ook een goede manier. Gebruik niet zomaar allesreiniger of groene zeep. Bij sommige zonnepanelen tast dit namelijk de zelfreinigende laag aan. BioFair is een voorbeeld van een geschikt product daarin zijn plantaardige suikers gebruikt in plaats van aardoliën. Spoel de panelen vervolgens af met lauw of koud regenwater.
5. Gebruik absoluut geen schuur- of polijst middelen! Voorbeelden daarvan zijn: Brillo staalwol, schuursponsjes, CIF, JIF. Dit kan krasjes achterlaten en heeft daardoor een zeer negatieve invloed op de prestaties.
6. Gebruik zeker geen hoge drukreiniger. De hoge druk brengt het risico met zich mee dat er water tussen de cellen en glas gaat zitten.
8. Betreed uw schuine dak alleen met een valbeveiliging.
Verticaal geplaatste zonnepanelen hebben meer last van vuil
Vuil en stof zal vanzelf naar de onderrand van het paneel spoelen. Hierdoor vind er een ophoping plaats van vuil en alg tegen de onderste aluminium rand van het paneel, als dit vuil de eerste rij zonnecellen (voor een deel) afdekt leid dit tot opbrengst verlies. Verticaal geplaatste panelen hebben veel meer last van vuil dan horizontaal geplaatste panelen.
Bij verticale geplaatste panelen heeft vuil onderaan het paneel de meeste invloed. Dit komt omdat de cellen van een paneel in strings zijn opgedeeld. Het vuil zorgt er voor dat de zonnecellen van alle strings van het paneel minder gaan presteren.
Cor Westrik