Burgerinitiatief BLOEM wil onze dorpen energieneutraal maken. Regelmatig zullen er stukjes geschreven worden om ervaringen te delen door leden van het burgerinitiatief en andere inwoners die minder fossiele energie willen gebruiken. Deze keer:
Levensduur LED lampen
Naast de indrukwekkende energie besparing die u kunt realiseren met LED lampen t.o.v. gewone gloeilampen, een besparing van 85% is haalbaar. Is ook de lange levensduur van LED lampen een belangrijk argument voor de aanschaf.
Op de verpakking staan 15000 branduren of meer vermeld. Dat betekent als de lamp gemiddeld 3 uur per dag brand hij 13 jaar mee zal gaan.
Helaas zijn mensen tot de conclusie gekomen dat dat in veel gevallen niet gehaald wordt.
Daar hebben ze zeker een punt.
De oorzaak zit in de constructie van de LED lamp. Een LED lamp bestaat grofweg uit 2 onderdelen de LED’s en een driver. Bij 230V LED lampen zijn die in dezelfde behuizing geplaatst.
Er zijn in principe 2 oorzaken dat lampen minder lang meegaan dan verwacht.
LED’s zijn erg gevoelig voor verhoogde temperaturen en drivers zijn erg gevoelig voor rimpelspanningen en piekspanningen. De drivers in de lamp geven wat warmte af waar de LED’s niet zo goed tegen kunnen.
Rimpel- en piekspanningen zijn in ons elektriciteitsnet onvermijdelijk, woont u in de buurt van een industrieterrein, winkelcentrum o.i.d. zult u er waarschijnlijk wat meer last van hebben dan in andere buurten.
Natuurlijk is het mogelijk lampen te maken waarbij deze problemen zich niet voordoen echter dan wordt de prijs te hoog en worden de lampen niet verkocht. De lampen die in de winkel liggen zijn dus een compromis prijs/kwaliteit. Wel is het zo dat lampen van de bekendere merken over het algemeen langer mee gaan, 5000 tot 8000 branduren is een heel reëel getal. Bij veel lampenwinkels krijgt u als de lamp korter dan 5 jaar mee gaat gratis een nieuwe lamp.
Is dit een reden om dan maar geen LED lampen aan te schaffen: zeker niet!
Een gewone gloeilamp gaat ongeveer 1500 uur mee. In die 1500 uur verbruikt een 40W lamp 60 kWh kost ≈ € 12,- .Een LED lamp van 5W (zelfde licht opbrengst) verbruikt in dezelfde 1500 uur 7,5 kWh kost ≈ € 1,50,- uitgaande van 5000 tot 8000 branduren voor de LED lamp is de geld en milieu winst evident.
Spreken de leveranciers dan niet de waarheid als ze 15000 of meer branduren op de verpakking zetten. Dat nu ook weer niet. Een LED heeft zeker 15000 of meer branduren echter de combinatie driver <> LED’s en de omstandigheden waarin ze geplaatst worden is van invloed op de levensduur bij u thuis.
Zoals hierboven beschreven gaan LED lampen stuk, vraag is dan hoe moeten ze afgevoerd worden. Het handigst is ze in te leveren bij een lampenwinkel, DHZ o.i.d. daar is in veel gevallen een apart bakje voor LED-lampen dan worden ze gerecycled. In een LED lamp zitten wat elektronische onderdelen in principe geen gevaarlijke chemische stoffen. Je zou ze in de glasbak kunnen gooien echter dat is zonde.
Mocht u vragen hebben, uw eigen ervaringen willen delen, van gedachten willen wisselen met een van onze vrijwillige energiecoaches, neem dan svp contact op via .
Cor Westrik
bLoEm