Onsoosterhuizen.nl

Inloggen of inschrijven

Bericht van de wijkagentWhatsapp-groep

Eind 2014 werd door de politie voorlichting gegeven in de dorpen. Een onderwerp was Whatsapp-groepen. De ervaring in andere dorpen/steden leert dat er minder wordt ingebroken als er meer verdachte situaties gemeld worden. In diverse andere dorpen/steden zijn whatsapp-groepen opgestart en in onze wijk zijn er inmiddels ook al een paar. Het is en blijft een burger-initiatieft.

De politie kan en wil u zeker ondersteunen bij het opzetten van een Whatsapp-groep.

Is er in uw buurt al een Whatsapp groep actief? Laat dit a.u.b. aan mij weten, zodat ik er mogelijk voor kan zorgen dat u aansluiting vindt bij een andere groep om het dekkingsgebied groter te maken. De eerste meldt de verdachte situatie, de volgende signaleert een kenteken etc.

Het werkt globaal alsvolgt:

Spelregels voor deelname aan de Whatsapp-groep

1.Deelnemers hebben een minimum leeftijd van 18 jaar.

2.Deelnemers zijn woonachtig in de wijk/buurt waar de groep wordt opgericht.

3.Het oprichten van een WhatsApp-groep is een burgerinitiatief en is bedoeld om elkaar te informeren over verdachte situaties. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt.

4.Volg de volgende stappen bij het zien van een verdachte situatie:

- S = Signaleer

- A = Alarmeer 1-1-2

- A = App om de verdachte situatie bekend te maken bij anderen.

- R = Reageer.

Doe dit door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon. De bedoeling is dat de plannen van de mogelijke inbreker worden verstoord. (“ zaak stuk maken”). Doe dit alleen als u zich veilig voelt! U kunt bijvoorbeeld vragen of hij/zij naar iemand op zoek is of laat merken dat hij gezien is. Daarnaast kunt u met meerdere personen uit de Whatsapp-groep naar buiten gaan i.p.v. alleen.

5.Laat door middel van een Whatsapp-bericht aan elkaar weten dat 1-1-2 gebeld is. Voorkom een regen van 1-1-2 meldingen!

6.Let op het taalgebruik. Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke.

7.Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels/wetten.

8.Het versturen van foto's van een verdacht persoon is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement als dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en opvallende kenmerken kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het juiste kenteken.

9.Gebruik deze Whats-App groep alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling contact/privéberichten.

Als u belangstelling heeft om deel te nemen aan een Whatsapp groep, dan hoor ik het graag. De politie kan en wil u zeker helpen met het opzetten ervan. Ik hoop dat we dit jaar in heel de wijk voldoende Whatsapp-groepen hebben om zo samen te gaan voor een nog veiligere wijk.

Vragen? Neem contact met mij op via 0900-8844 of kom op mijn spreekuur in Beekbergen op donderdag 19.00 uur aan de Van Schaffelaarweg 2 (rechts naast de brandweer)

Vriendelijke groeten

Theo Simmelink, wijkagent