Welkom op de nieuwe site!
Actieve inwoners uit meer dan 50 wijken en dorpen werkten mee aan deze nieuwe lay-out. Samen kwamen we tot een weergave waarmee je nog meer kunt ontdekken over je buurt. Veel plezier en leuke ontmoetingen gewenst!

Onsoosterhuizen.nl

Inloggen of inschrijven

'In 't zonnetje': Oranje Comité Oosterhuizen (2018)In ‘t zonnetje: Oranje Comité Oosterhuizen

 De Oranjevereniging, opgericht in 1932 als een vereniging voor Klarenbeek en Oosterhuizen, gaat in 1962 verder als Oranje Comité Oosterhuizen. De club van 10 mannen wordt voorgezeten door Hans Schroven. Zelf lid sinds 2001, volgde Hans ongeveer 14 jaar geleden Henk de Groot jr. op als voorzitter van de Stichting Oranje Comité Oosterhuizen. Het Comité probeert jongelui uit Oosterhuizen die binding hebben met het dorp te interesseren in de organisatie. “Jonge mensen erbij is altijd goed. De jonge jongens in de club zijn zo handig met computers, dat zie je dit jaar ook aan het mooie boekje”. 

 Na een 40 jarige samenwerking met de Familie Steenbergen is het Oranje Comité dit jaar voor het eerst weer alleen verantwoordelijk voor de gehele organisatie van de Pinksterkermis. “Het was lastiger dan we voor ogen hadden”, zegt Hans. “Vooral de contacten met de kermis exploitanten bleek een uitdaging omdat in al die jaren geen namen, geen contactgegevens waren genoteerd. Weet de juiste mensen dan maar eens te vinden.” Anders dan de vergaderingen van de vereniging, die sinds de allereerste begin woordelijk werden genotuleerd. Trots laat hij mij het gekoesterde boekje zien. “Kun jij ontcijferen wat hier staat?” Een boekje met een keurig handschrift, kenmerkend cursief, geeft inzicht in het oorspronkelijke doel van de vereniging. “Iets karakteristieks organiseren, sportief en sociaal, voor en door het dorp en de kinderen van de basisschool”. In een tijd waarin er verder weinig vermaak was, was de introductie van de pinksterkermis door het Comité een zeer welkome afleiding. Ook Hans herinnert zich: “Ik keek er als klein kereltje ook zeer naar uit om naar de kermis te mogen gaan”. 

 Inmiddels een ware Oosterhuizense traditie, de jaarlijkse pinksterkermis weet niet alleen de kinderen maar ook de volwassenen van ons dorp te enthousiasmeren. Voor de kinderen de kermisattracties, voor de volwassenen de muziek en gezelligheid onder genot van biertjes in en om de tent. De opzet van de kermis is sinds jaar en dag hetzelfde. De vrijdag begint met activiteiten voor de kindjes van OBS Oosterhuizen in de grote tent en wordt afgesloten met het vogelschieten. Het Oude Veen levert flink wat schutterskoningen. “Vorig jaar was het Ruben Brinkhuis, Bennie Jansen is het twee keer geweest, Wilbrink, Heuvink ook eens. Wanneer ben ik eens aan de beurt?” vraagt Hans zich hardop af. Het vogelschieten is altijd een onderdeel geweest, net zoals de rommelmarkt en de feesttent. Wat dat betreft is er niet veel veranderd. “Behalve de dansstijl” zegt Toos. De zaterdag begint met een trekkertocht voor oldtimer tractoren en in de middag mogen de sportievelingen volleyballen of touwtrekken. De dag wordt afgesloten met muziek. Maandagmorgen, voordat onze hanen kraaien, is er al activiteit aan de Kattenkuule. Als vast onderdeel van het pinksterweekend trekt de rommelmarkt van heinde en ver mensen aan om spulletjes te kopen of juist van de hand te doen. De vroege vogels, waaronder vaak de handelaren, worden beloond met de betere hebbedingetjes. 

 Waaraan gaan we merken dat de Oranje Comité het dit jaar zelf doet? Wat is er anders? “Er is een professionele slag gemaakt. We krijgen een hele nette toiletgroep, er is beveiliging en de feesttent zelf gaat zeker opvallen, die is echt mooi! En ook waterdicht, een vereiste voor de muzikanten en hun instrumenten bij slecht weer. Het ziet er gewoon strakker uit” legt Hans trots uit. “We hebben geen intentie om het te laten groeien. Dat zie je bijvoorbeeld in Klarenbeek waar ze met een veel groter budget werken. Dan moet er al gauw sprake zijn van een semi professionele organisatie, en dat willen we niet. De wens is een kermis die voor iedereen toegankelijk is. Dat is de reden waarom we geen entree heffen.” 

 Over het algemeen verloopt het weekend rustig en is er in al die jaren nooit een noemenswaardig incident of voorval geweest. Daar is Hans trots op. 

“Er is in al die jaren nooit politie te pas gekomen. Het gekste wat we ooit hebben meegemaakt, was een incident uit een tijd waarin mensen nog niet volledig de gevaren inzagen van het met alcohol achter het stuur kruipen. Toen kwam er een kermisbezoeker met zijn auto midden in de nacht onder te stoomtrein. Zijn auto kwam volledig total loss in het gat terecht, links onderin de wei. De betreffende bestuurder was gelukkig op tijd uit zijn auto gekomen maar moest vervolgens twee dagen onderduiken om uit het zicht van de politie te blijven.”

 

Een fantastische traditie die het dorp rijk is, dankzij de organisatie van de mannen van de Oranje Comité Oosterhuizen!

 

Oosterhuizen, 13 mei 2018

 

Gülsah van den Heuvel-Cebe 

Buurtverbinder OnsOosterhuizen.nl

 

Je vindt het inschrijfformulier voor het vogelschieten op onze site OnsOosterhuizen.nl.

Deel dit bericht!

Reacties

Hans Schroven
20 mei 2018

mooooi geschreven Gulsah ! je zet oc geweldg in het zonnetje